Oplosbare pacemaker dé tijdelijke oplossing?
Het komt voor dat patiënten na een hartoperatie kortstondig risico lopen op een te trage hartslag. Voor deze mensen is er straks het ei van Columbus: een oplosbare pacemaker! Die kan ook gebruikt worden voor mensen die nog wachten op een permanente pacemaker.
Op vrijdag 27 mei publiceerden Amerikaanse wetenschappers in Science over de nieuwe pacemaker die na enkele weken vanzelf in het lichaam oplost. Het apparaatje werkte keurig in ratten en honden, evenals op een uitgenomen mensenhart. Dit unieke apparaatje kan volgens NRC een nieuw hulpstuk worden bij de behandeling van hartpatiënten.
Volgens de krant maakt de pacemaker draadloos verbinding met vier apparaatjes en sensoren die in plakkers op de huid zitten. Dit netwerk kan niet alleen de hartslag meten, maar zo nodig ook bijsturen.
Met de draadloze en oplosbare pacemaker kunnen mensen thuis herstellen, op afstand in de gaten gehouden door de cardioloog, aldus de wetenschappers.
Hoe gaat het nu?
Elk jaar krijgen zo’n 18.000 mensen een pacemaker of een ICD. In afwachting daarvan hebben veel mensen een tijdelijke pacemaker nodig. Deze patiënten moeten nu in het ziekenhuis blijven, waar ze tijdelijke elektroden op het hart krijgen. Daar vandaan gaat een snoertje via een gat in de huid naar een kastje buiten het lijf, dat voor stroom zorgt. Bij zulke ingrepen bestaat echter infectiegevaar of kan, bij verwijdering, de hartspier beschadigd raken.
Oplossing
Het oplosbare apparaat is dus dé oplossing, denken de wetenschappers. Het systeem werkt 32 dagen – terwijl je meestal maar één week hoeft te wachten op een vaste pacemaker.
Geef een reactie