default-header
HomeNieuwsCholesterol: is lager beter?

Cholesterol: is lager beter?

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

vrijdag 15 januari 2021, door Hartpatiënten Nederland

Hoe sterk is het bewijs dat cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatziekten en zorgt voor hogere sterftekansen? Met een nieuw boek geeft onderzoeksjournalist Daan de Wit een slepende discussie een nieuwe impuls.

”De cholesterolmythe”, luidt de veelzeggende titel van De Wits boek. Daarin betoogt hij dat honderden goed uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken concluderen dat het niet zinvol is het cholesterol te verlagen om zo het risico op hart- en vaatziekten te voorkomen. Toch slikken massa’s mensen met dat doel statines; alleen in Nederland en België ruim 3,5 miljoen. Over het nut ervan bestaan steeds meer twijfels. Zeker omdat de eventuele voordelen, het verlagen van het cholesterol, niet opwegen tegen de nadelen ervan. Daarbij gaat het vooral om bijwerkingen, zoals spierpijn.

Lees het interview van het Reformatorisch Dagblad en Daan de Wit hier volledig.


Geef een reactie


Reacties (4)

  • van Bergen 15 januari 2021

    Als je al heel veel jaren medicijnen slikt voor een te hoog cholesterol heeft dit ook invloed op potentie van de man.

  • L.mooiweer 16 januari 2021

    In al dit soort verhalen staat op het eind altijd ,alleen in overleg met uw arts cq cardioloog stoppen met statinus , ik heb nog nooit meegemaakt dat die zeggen stop er maar mee ,ze komen altijd met een rede om er mee door te gaan .deze artikelen worden altijd afgedaan als onzin .Verhalen van uw aderen worden er glad van en dergelijke .Ik word hier toch eigenlijk onrustig van dit soort verhalen en ik kom er toch niet achter wat waar is.

  • Marlies van Venrooij 16 januari 2021

    Het gebruik van statines staat al lange tijd ter discussie. Het Radboud ziekenhuis te Nijmegen publiceerde de bijwerkingen al lang geleden. En niet alleen spierpijn is de enige bijwerking, maar er zijn er velen. De arts die dit voorschrijft koppelt dit bijna nooit aan het statine gebruik. Het is daarbij ook niet altijd zo dat een te hoog gehalte door vet of verkeerd gebruik eten ontstaat, want hoog cholesterol door stress is ook heel goed mogelijk, zelfs wanneer je een gezond dieet volgt. Het is dus een verkeerd beeld dat alleen mensen met overgewicht of obesitas last kunnen krijgen van een te hoog cholesterol. Wanneer moeten mensen statines gebruiken en waarom schrijven artsen dit zo snel voor? Niet alleen voor mensen die een herseninfarct/hartinfarct etc. hebben gehad, want de mensen die ik ken hebben vaak een andere aandoening en krijgen dan nare pijnen erbij, Dit, als bijwerking van het statine gebruik. Ik heb vaker mensen gesproken die als echtpaar elke week naar de fysiotherapeut moesten vanwege de pijnklachten, welke werden afgedaan als ‘u werkt te hard’, dit -omdat ze een eigen bedrijf hadden. Met mijn tip en de proef op de som, zijn ze meteen na 14 dagen afbouwen, niet meer naar de fysio geweest en belangrijker nog > hebben geen pijn meer! Vraag u eens af: is het echt nodig dat u statines gebruikt? U hoeft niet slecht voor uw hart te zorgen als u dit niet zou gebruiken. Maar dat is mijn mening en heb gelukkig al veel mensen de proef op de som laten doen, vrijwillig uiteraard, want wie ben ik tenslotte? Ook die mensen ervaarde positief en zijn (raar genoeg?) ook klachtenvrij!

  • J.c.van der Kooij 17 januari 2021

    Toen ik 80 was kwam de apotheker op bezoek en zij nu je 80 ben moet je Cholesterol gebruiken, ik vroeg of hij voor de handel komt hij zij dit is goed voor je hart ,maar ik zag om me heen veel 80 tijger met klachten over spierpijn,lusteloosheid en vermoeidheid dus heb ik geen Cholesterol genomen wel die gene die het gebruikte gewaarschuwd voor de gevolgen,die gestopt zijn voelen zich goed maar die doorgegaan zijn hebben zdeeer ernstige spierpijn en lusteloos zij vinden dat ik het beter weet maar luisteren alleen maar naar hun dokter, mijn vrouw en ik zijn nu 90 en 91 en hebben geen spierpijn en zijn nog vol in leven