default-header

Naasten

Naasten

Als naaste van een hartpatiënt leef jij eveneens mee. Logischerwijs wordt er als eerste aan de patiënt gedacht, maar de impact op familie en vrienden is ook enorm. Bij Hartpatiënten Nederland zijn wij er eveneens voor naasten van de hartpatiënt.

Hartpatiënten Nederland begrijpt de zorgen die jij hebt over jouw partner, ouder, vriend of familielid. Net als de patiënt kun jij evengoed moeite hebben met het accepteren van onzekerheden en beperkingen of simpelweg met praktische vragen zitten. Daarom zijn wij er niet alleen voor hartpatiënten; maar juist ook naasten kunnen bij ons terecht voor informatie, raad en daad.

Wij delen objectieve informatie, de laatste ontwikkelingen en relevant nieuws. Tevens brengen wij via ons forum en op onze Social Media-kanalen mensen met hart- en vaataandoeningen en hun naasten met elkaar in contact, om ervaringen te delen en uit te wisselen.

Naasten

Veelvoorkomende aandoeningen

Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende hart gerelateerde aandoeningen met een daarbij behorende toelichting. Ook lees je per aandoening diverse oorzaken, symptomen en de mogelijke behandeling. Op de pagina www.hartpatienten.nl/aandoeningen kun je ook kiezen voor de relevante doelgroep, zodat je veelvoorkomende aandoeningen van de betreffende groep kunt bekijken.

Leefstijl

Een gezonde leefstijl, wat houdt dit nou precies in? Er is zoveel informatie, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Ook is de informatie vaak tegenstrijdig, waardoor het moeilijk is om te weten welke informatie nou wel of niet klopt. Natuurlijk weten we allemaal dat het goed is om te bewegen, om niet te roken, om alcohol met mate te nuttigen, maar hoe zit het nou precies met een gezonde leefstijl? Wij proberen je zo veel mogelijk de weg te wijzen op leefstijlgebied. Tijdens deze ‘journey’ adviseren wij over de zogenaamde ‘gezonde leefstijlinterventies’. Wij adviseren om op deze site veel te lezen over voeding en leefstijl, zodat je je dierbare hierin kunt ondersteunen.

Wij adviseren om op deze site veel te lezen over voeding en leefstijl.

Voeding

Wanneer iemand min of meer noodgedwongen voor een gezondere leefstijl kiest, is het fijn als zijn of haar naasten ook een gezonde leefstijl volgen. Dus met andere woorden: als zij ook genieten van gezonde voeding. Het is niet minder lekker, maar het vraagt wel om gewenning. Trouwens, als naaste pluk je er zelf ook de voordelen van. Want gezonde voeding bevordert ook jouw gezondheid en welbevinden. Mooi meegenomen toch?! Middels de informatie op onze website geven wij een betrouwbaar beeld voor alles rondom leefstijl en voeding.

Leefstijl
Ontspanning, zingeving en het sociale leven

Psychosociale problemen zijn vaak gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Ongeveer 1 op de 5 hartpatiënten heeft last van depressie, angst en stress. Dit geldt echter niet alleen voor de hartpatiënt, maar dierbaren kunnen ook angstig zijn, stress ervaren of zelfs depressief worden, juist door de gezondheidssituatie van hun dierbare.

Probeer jouw vader, moeder, kind, broer, zus, neef, vriend, buur of collega een hart onder de riem te steken en probeer hem of haar op te beuren. Psychisch welbevinden verbetert de gezondheid van de hartpatiënt, maar ook van jou zelf!

Nachtrust

Laat blijken dat nachtrust onmisbaar is. Zeker in een gezonde levensstijl. Slaap is cruciaal. Om goed uitgerust te zijn, is het belangrijk dat de energie die tijdens de slaap is opgedaan, gelijk is aan de energie die gedurende de dag verbruikt wordt. Tijdens de nachtrust herstellen geestelijke en lichamelijke inspanningen. Om lichaam en geest gezond te houden is slaap van cruciaal belang.

Beweging

Goed voorbeeld doet goed volgen. Adviseer je familielid, vriend of collega om op een verantwoorde manier te gaan bewegen. En geef zelf het goede voorbeeld; het werkt bovendien extra motiverend om samen actief te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door samen te wandelen of te sporten. Bedenk dat een toename in fysieke activiteit belangrijk is in de preventie van hart- en vaatziekten. De gunstige effecten van alle vormen van lichamelijke activiteit, fitheid en regelmatig sporten gelden voor iedereen. Dus ga samen bewegen!

Autorijden

Hartfalen kan van invloed zijn op rijgeschiktheid. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen licht tot matig hartfalen en ernstig hartfalen. Ook het soort rijbewijs maakt verschil. Zo gelden er andere regels voor motor- en autorijbewijzen dan voor een vrachtwagen- of bus rijbewijs. Mensen die last hebben van hartfalen die gepaard gaan met klachten bij elke inspanning – ook in rust – zijn helaas niet meer rijgeschikt. Vragen over autorijden? Deze kun je stellen via de website van het CBR, zie www.cbr.nl  of telefonisch via 088 – 227 77 00.

Vakantie

Ondanks het hartprobleem van jouw naaste is vakantie gelukkig vaak nog steeds mogelijk. Toch vinden veel mensen dit spannend, of brengt de gezondheidssituatie angst met zich mee. Angst dat er iets gebeurt. Dit geldt ook vaak voor bijvoorbeeld de partner van de hartpatiënt. Op zoek naar nét dat beetje extra? Ga dan met ons mee op reis! HartbrugReizen is dé aanbieder in groepsreizen voor mensen die zich graag veilig voelen door de permanente aanwezigheid van begeleiding die op de achtergrond meereist. Heeft je dierbare – of jij zelf – plotseling een steuntje in de rug nodig, behoefte aan een luisterend oor of een arm om de schouder? Dan is HartbrugReizen de ideale reisorganisatie! Bekijk www.hartbrugreizen.nl voor meer informatie.

Ook als je dierbare liever zelfstandig op reis gaat, is het natuurlijk belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan en rekening te houden met een aantal dingen. Wij hebben een korte checklist opgesteld die wellicht handig kan zijn:

Medicijnen

Slikt hij/zij medicijnen? Check ruim van tevoren de medicijnenvoorraad en vraag een herhaalrecept aan voor de duur van je vakantie. Neem ook altijd wat extra medicijnen mee, voor het geval hij/zij onverwachts langer blijft. Voor sommige medicijnen is een gebruikersverklaring nodig. De huisarts stelt dit formulier op, maar het is de eigen verantwoordelijkheid om hiernaar te vragen.

Vakantie
Medicijnenpaspoort

Neem een medicijnenpaspoort mee waarin de medicatie is genoteerd, maar waarin ook de medische achtergrond genoteerd kan worden, en de gegevens van artsen/contactpersonen. Tevens staan hierin allergieën vermeld. Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is verkrijgbaar bij o.a. apotheken en (huis)artsen.

ICD- of pacemakeridentificatiepas

Heeft hij/zij een ICD of pacemaker? Vergeet de identificaties niet! Hierom wordt onder andere gevraagd indien er sprake is van detectiepoorten, dan wel metaaldetectoren waarbij het voor hem/haar niet is toegestaan om deze te passeren.

SOS-penning

Een SOS-penning in geval van nood? Hulpverleners weten dat de SOS-penning (bijvoorbeeld een ketting of armband) de meest belangrijke informatie bevat. Voor aanvullende informatie contacteren zij het informatienummer. Met name handig indien hij/zij bepaalde medicijnen slikt, allergieën hebt en een ICD of pacemaker draagt. Oftewel: alles wat levensreddend, dan wel bepalend is.

Naasten
Hoogtebeperking

Als hij/zij naar de bergen wil, houd dan rekening met de hoogte. Verblijf op grote hoogte wordt afgeraden voor hartpatiënten. Hierbij wordt een maximale hoogte van 1.500 meter gehanteerd.

In case of emergency (ICE)

Nog niet bekend met het begrip ‘ICE’? Lees je dan snel in. ICE is een internationale titel waaronder in mobiele telefoons, telefoonnummers en adressen worden genoteerd die in geval van nood dienen te worden gecontacteerd. Een hulpverlener wordt hierdoor in staat gesteld om naasten snel in te lichten. Meerdere telefoonnummers noteren? Werk met een cijferreeks.

Financieel

Attendeer jouw dierbare op relevante zaken die eventueel gewijzigd kunnen worden naar aanleiding van de -veranderde- gezondheidssituatie. Denk hierbij aan hypotheek voorwaarden, maar eventueel ook het tijdig nadenken over een testament.

Ondersteuning/steun

Jouw naaste kan jouw hulp ongetwijfeld gebruiken, op diverse gebieden. Zo kan zijn/haar gedrag veranderen door de gezondheidssituatie. Probeer hiervoor zoveel mogelijk begrip te tonen, en hem/haar hiermee te helpen. Houd er ook rekening mee dat zijn/haar gezondheidssituatie beperkingen met zich mee kan brengen, bijvoorbeeld op het gebied van sporten of een beperktere conditie. Help hem/haar hierbij door bijvoorbeeld samen te gaan sporten, en je tempo aan te passen. Ook kan het handig zijn als je bijvoorbeeld steun biedt bij een artsenbezoek, zodat je mee kunt luisteren, aantekeningen kunt maken of vragen kunt stellen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Hulp en advies

Juridisch advies

Loop je rond met een juridische vraag? Donateurs kunnen hiervoor bij ons terecht. Kijk op www.hartpatienten.nl en stel je vraag!

Medisch advies

Op zoek naar een luisterend oor of een specifieke -medische- vraag? Ook van deze diensten kunnen donateurs gebruik maken. Neem contact met ons op via roermond@hartpatienten.nl of 085 081 1000.

Melden van misstanden

Iets vervelends meegemaakt of onjuist behandeld in een ziekenhuis, op de afdeling cardiologie of hartchirurgie? Misstanden in de zorg kunnen gemeld worden bij ons Meldpunt Hartpatiënten! Doel van dit Meldpunt is een beeld te krijgen van eventuele problemen en knelpunten in ziekenhuizen op de afdelingen cardiologie of hartchirurgie.

Wij willen benadrukken dat in de meeste Nederlandse ziekenhuizen de zorg prima is, en verreweg de meeste cardiologen en hartchirurgen uitstekend werk verrichten, hun stinkende best doen en uiterst bekwaam zijn. Het Meldpunt is bedoeld om eventuele problemen in kaart te brengen, en die met het desbetreffende ziekenhuis te bespreken. Daar hebben we al mooie resultaten mee geboekt. Dit gebeurt eventueel in samenwerking met een letselschade advocaat.

Een melding maken? Mail naar meldpunt@hartpatienten.nl en wij kijken wat we voor je kunnen doen.

Melden van misstanden