Ontevreden over mijn cardioloog
Home › Forums › De jongere hartpatiënt › Ontevreden over mijn cardioloog
- Dit onderwerp bevat 17 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 4 maanden geleden door Geerlien Mathijsen.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Op 26 juli jl. heb ik een aneurysma aan de kransslagader, daarna een hartinfarct en aansluitend een hartstilstand gehad. Ik heb dit op het nippertje overleefd. Na 3 weken ziekenhuisopname mocht ik naar huis, daarna ben ik nog maar 1x bij de cardioloog geweest..
In het ziekenhuis (net voor ontslag) zei de toenmalige cardioloog dat het er slecht voorstond: op het hartfilmpje was duidelijk het infarct te zien, ze zouden me meer medicijnen voor willen schrijven maar dan zou ik omvallen.
Echter bij het laatste hartfilmpje was alles ineens “goed”? En zeiden ze eerst dat ik een verdikte hartspier heb (door jarenlange te hoge bloeddruk waar ik niets vanaf wist) nu zei de cardioloog dat ik helemaal geen verdikte hartspier heb. Snap er niets meer van!
Ook heeft ze niet duidelijk uitgelegd wat er precies met me is gebeurd, daar kwam ik pas achter na het lezen van mijn patientendossier. De eerste dagen heb ik in coma gelegen, dus ik weet niet wat er allemaal gebeurd is.
Na slechts 1x bij de cardioloog te zijn geweest mag ik gelijk maanden wegblijven, ik vind dit helemaal niet prettig. Liever zou ik meer controles willen hebben, ik ben nog maar pas hartpatient, had eerder nooit gezondheidsproblemen en mijn hart doet geregeld vreemd en geeft pijnklachten. Dit geeft me veel onrust.
Gaat dit standaard zo of heb ik gewoon pech?
brandyGastKaatje,
heb maar 1 antwoord: overleg met je huisarts,ga naar een andere cardioloog/ziekenhuis,en vraag een 2nd opinion aan!
En daar heb je recht op!kaatje1971GastDankjewel, ik ga hier zeker achterheen. Ik voel me zo in de kou staan en het is al zo’n ellendige tijd.
Ze blijkt dus niet eens een cardioloog te zijn, ze is nog in opleiding en dan al zo laks….
JeroenSGastVolledig eens met Brandy. Wacht niet te lang en laat je ook niet in de hoek zetten van de andere cardioloog. Het is jouw lichaam! Misschien wel goed om het dit jaar nog in gang te zetten, want ik las dat het volgend jaar lastiger kan worden om zelf een nieuwe arts te zoeken, zelfs bij de duurste polissen.
Ik heb het zelf ook meegemaakt toen de diagnose mijns inziens wel goed was, maar de cardioloog eentje was van de oude (arrogante) stempel: ‘dit mankeer je, we gaan dit doen en op die datum word je door die chirurg geholpen’. Geen enkel overleg mogelijk en eigen inbreng helemaal niet. Voor mij voldoende reden om een andere cardioloog te bezoeken.
edwardalkmaarGastzelf ook hartpatiënt,
ziekenhuis gaat voor hoogste medicatieRolandGastVoor iedere (hart) patiënt zal een inschatting van risico gemaakt worden waarop medicatie afgestemd wordt. Tijdens ieder consult bij mijn behandelaars bespreek ik mijn medicatie. Er wordt dan bekeken of er iets aan de dosering veranderd moet worden en of er medicijnen zijn waarmee eventueel gestopt kan worden.
Patiënt blijft natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor het opvolgen van adviezen.Els246GastIk ben het helemaal met je eens. Altijd bespreken, en de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf.
agnes58GastIk zou als ik jou was naar een ander zkh gaan een sec/opi dus , want dit slaat nergens op het gaat om het hart waar we er maar een van hebben en je hebt al genoeg mee gemaakt. Dus doe het en twijffel niet.
Ben zelf ook hartpatiënt en wordt heel regelmatig na gekeken ..echt toppie !!!
Heb genoeg mee gemaakt ook op het randje gelegen maar ze beschouwen me echt heel goed.
Na me 2de open-hartoperatie mag ik nu 7 mnd weg blijven dat is voor het eerst want in het begin was het steeds om de 3 mnd en ben geopere in 2013 dus….
Lees wel hoe of wat van je maar laat het hier niet bij zitten veel liefs en heel veel s6 Agneskaatje1971GastInmiddels de eerste afspraak bij de cardioloog gehad, het eerste wat hij deed was de beelden laten zien van mijn hartoperatie. Hier was ik heel blij mee. Ook gaf hij aan dat controles in overleg gaan met patienten: als je het graag wil mag je vaker langskomen voor een check.
Omdat er geen oorzaak is gevonden waarom de kransslagader is gescheurd krijg ik binnenkort een CT-scan om de aderen goed in kaart te brengen.
Ook wil de cardioloog de metoprolol afbouwen en de perindopril verdriedubbelen, dit geeft wel wat onrust bij mij. Ik had verwacht de metoprolol altijd te moeten blijven gebruiken, maar volgens de cardioloog is de perindopril in mijn geval beter.
Nathalie 71GastHallo Kaatje,
Ik werk zelf in de zorg en dit soort zaken zou je wanneer je dat aandurft ook kunnen bespreken met de desbetreffende cardioloog of cardioloog in opleiding. Zij heeft mogelijk geen idee wat dit voor jou betekent. Zij kan hier ook uit leren, daarnaast ben je vrij om een so aan te vragen. Succes hoor.
Kiki77GastHallo allemaal,
Ik ben een vrouw van 38 jaar. ik ben doorverwezen naar de cardioloog in het EMC met klachten als pijn op de borst bij inspanning, hartkloppingen, benauwdheid, heel erg vermoeid.
Allerlei onderzoeken waaronder echo cardiografie.
De cardioloog belde mij op voor de uitslag en zei dat alles tip top in orde was. Echo zag er goed uit.
Ik was niet erg opgelucht want mijn klachten blijven.
Echter toen ik mijn medisch dossier erop nasloeg, zag ik in de rapportage staan dat ik een lichte insufficiëntie van 2 hartkleppen heb.
Maar dat hij de vermoeidheid hiermee niet kan verklaren.
Ik hoef ook niet voor controle terug te komen.
Gezien mijn klachten vind ik dit vreemd.
Als ik ook verhalen lees van andere patiënten krijgen zij vaak medicatie om het hart te ontzien en blijven zij op zn minst onder controle.
Weet iemand of dit de normale gang van zaken is?
Groetjes Kikikaatje1971GastHallo Kiki,
Ik zou een second opinion aanvragen, desnoods in een ander ziekenhuis. Juist bij vrouwen zijn de klachten die kunnen wijzen op een hartprobleem heel vaag. Vermoeidheid kan zeker te linken zijn aan het hart. Op de dag dat ik een aderscheuring en aansluitend een hartinfarct had was ik verpletterend moe, ik bedoel maar.
Veel artsen denken nog in een oud patroon dat vooral mannen getroffen kunnen worden door hartproblemen, maar zeker ook bij vrouwen komt dit vaak voor. Ook op jonge leeftijd, ik kreeg de problemen op mijn 43e.Als ik jou was zou ik proberen een hart MRI te krijgen, daarop is echt alles te goed te zien en weet je hoe de situatie is in je hart.
In jouw situatie zou ik graag onder controle willen blijven, ook omdat je er niet gerust op bent.
Per cardioloog kan de aanpak hierin erg verschillen, ik ben een tijdje geleden overgestapt naar een andere cardioloog en er gaat een wereld voor me open. Die ik hiervoor had wilde niets voor me doen, mijn huidige cardioloog gaat er echt voor. Maar ik moest eerst flink voor mezelf opkomen om dit voor elkaar te krijgen. Helaas moet je soms de vuist op tafel slaan. Volg je gevoel, die weet het het beste!Sterkte met alles en ik hoop dat je snel antwoorden op jouw vragen zult krijgen!
Groetjes, KaatjeNathalie 71GastHallo Kiki,
Mijn naam is Nathalie en ik ben net 45 geworden, ik heb in 2011 en 2014 een echo gehad en andere onderzoeken van mijn hart, nu recent weer en deze cardioloog noemde tussen neus en lippen dat ik ook twee maal een defect heb, weliswaar mini maar toch, eerdere echo’s wezen dit, bij vergelijken ook uit. Toch heeft die andere cardioloog besloten niets te noemen, omdat het binnen een norm past. Deze cardioloog die ik in november en dec en jan heb geconsulteerd noemt het wel omdat hij dat fair vindt om dat wat jij nu hebt meegemaakt te voorkomen. Toch vond/ vind ik het lastig om hiermee te dealen.
Ik mag voor een sec opinion naar Amsterdam of Maastricht maar voel nu die behoefte niet echt nog. Aggelopen week sprak ik iemand een coach en zij was bij een lezing geweest van een vrouwelijke cardioloog, Dr. Maas van het umc Radboud, zij is gespecialiseerd in het “vrouwenhart”Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Groetjes Nathalie
Kiki77GastHeel erg bedankt voor jullie reacties!
Ik moet binnenkort voor een ander omderzoek naar het Radboud en zal dit ook gelijk aankaarten.
En inderdaad, als de cardioloog het gezegd had en ik op dat moment vragen kunnen stellen.
ook had ik fijn gevonden onder controle te blijven omdat ik veel klachten heb en nog een andere aandoening waarbij veelvuldig ontstekingen voorkomen in het hele lichaam.
Bij lekkende hartkleppen is het namelijk uitkijken geblazen dat de ontstekingen niet in het hart terechtkomen.Bedank voor de reacties en het medeleven.
Groetjes Kiki
JeroenSGastHoi Kiki,
Die periodieke controle moet je inderdaad afdwingen, want dat is echt belangrijk! Zelf werd bijna 10 jaar geleden bij mij een lichte lekkage ontdekt, maar ‘dat stelde niets voor’, aldus de cardioloog. Ruim 8 jaar later bleek ik in fase 4 te zetten en moest ik op korte termijn geopereerd worden. Dit had in eerste instantie ook met medicijnen kunnen worden behandeld. Licht in ieder geval ook je huisarts in; hij kan hier ook in bemiddelen.
Succes!
Jeroen -
AuteurBerichten