Bijwerkingen: De zin of de onzin v/d bijsluiter.
Home › Forums › Medicijnen › Bijwerkingen: De zin of de onzin v/d bijsluiter.
- Dit onderwerp bevat 9 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 15 jaren, 3 maanden geleden door Wandeltheo.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
De zin of de onzin v/d bijsluiter.
Het is amper 2 jaar geleden, de tijd waarin ik – buiten een incidenteel paracetamolletje – nog geen enkele andere medicijn gebruikte. Nu beschik ik over een medicijndoosje met interessante inhoud voor elke dag v/d week. Toen mijn vrouw (die de bui al eerder zag hangen) mij verraste met de aanschaf van zulks “handig overzichtsdoosje” was mijn eerste reaktie: “wat moet ik met zo’n ding, ik ben nog niet dementerend hoor”. Inmiddels ben ik allang overtuigd van het gemak hiervan.
Ondertussen zijn vele medicijnen gepasseerd. En evenzoveel bijsluiters. En ik heb ze allemaal gelezen. Maar of ik er iets van heb opgestoken? Ik denk: het tegendeel is waar.
Wat moet ik met zo’n opsomming van mogelijke bijwerkingen? Wat kan ik hier mee?
Ziektes voorkomen? Dank je de koekoek! Of gelooft u in sprookjes?Wat te denken van bijwerkingen als: “plotselinge hartdood” Ja het stond er echt.
Moet je het voorgeschreven middel dan maar niet meer gebruiken? Wat voor keus heb je dan? Een mogelijke “duizeligheid” komt bijna overal op voor. Of “obstipatie” en verder een waslijst van ziektes waar je U tegen zegt. Ja allemaal als mogelijke bijwerkingen.
Moet je die dan maar in de wind slaan ? Als je alles serieus neemt, kun je niks meer slikken, en zal de reactie er eerder een zijn van; laat maar, ik ga liever gewoon dood.Inmiddels weet ik dat mijn osteoperose werd veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding (te laag testosteron. )
Op haar beurt weer veroorzaakt door chronisch medicijngebruik. Inmiddels weet ik ook dat er medicijnen zijn die de opname van calcium in je bloed verhinderen.
Maar dat is allemaal wetenschap achteraf, inmiddels is het leed al geschied. Geen nood, ook hier zijn weer medicijnen voor, die e.e.a. herstellen, maar ook deze hebben ongetwijfeld weer bijwerkingen. Maar dat merken we over een tijdje wel weer?Kunt u het nog bijbenen? Ja, ik weet het: de apotheek heeft een controlerende taak, om te bezien of gezamenlijk gebruik van medicijnen complicaties kunnen opleveren. Maar wie controleert er op mogelijke bijwerkingen? Als deze ontstaan, worden deze vastgelegd als een vaststaand feit “de diagnose is nu eenmaal gesteld” en je gaat als patiënt weer over naar een andere medische discipline, die weer haar specialisme op je los laat.
En wederom: ieder op z’n eigen vakgebied. Bijwerkingen? Gooi maar over de schutting!Allemaal mooi en prachtig,kan vaak niet anders, maar dat brengt me bij het nut van de bijsluiter: Wat hebben we er nog aan, als je er toch niets mee kunt? Zal dit voor velen reden kunnen zijn, om deze (vaak een kretologie van medische vocabulaire) maar terzijde te leggen, en laten voor wat het is?.
Ja “lees vooral de bijsluiter” Die slagzin is er tenminste wel voldoende in gehamerd.
Dus zijn we er klaar mee ? Ik denk het niet !AnoniemInactiefJa die bijsluiters zijn een verhaal apart, nuttig in sommige gevallen, maar ook voor sommige een reden om allerlei bijwerkingen al op voorhand te krijgen. Wat te zeggen van een middel tegen hoofdpijn, waar je hoofdpijn van kunt krijgen.
Verder is het ook zo: wat is erger het middel of de kwaal, ik denk dat je je bij elk medicijn moet blijven afvragen; is het persé noodzakelijk, is het een voorzorgsmaatregel, waarom wordt dit voorgeschreven en neem ik de bijverschijnselen voor lief.
Het is goed dat er medicijnen zijn, maar we moeten alert blijven.
WandeltheoDeelnemerBeste Snoopy,
Helemaal met je eens.
En.. ja dat doen we allemaal.En hoe nu verder?
AnoniemInactiefDIt onderwerp houdt mij ook bezig!
Ben het helemaal eens met julllie en we zijn er nog lang niet klaar mee.
Moeten we het wel of niet lezen.??Na mijn hartoperatie heb ik klakkeloos alle medicijnen geslikt die ik mee naar huis kreeg en expres niet naar de bijwerkingen gekeken.
Iets wat ik normaal wel zou doen.
Maar ik kreeg toch wel hele rare klachten … en ja hoor uiteindelijk bleken het de medicijnen te zijn.Dus voortaan ga ik dat wel doen en heb daardoor al heel wat bijwerkingen gezien die in combinatie met mijn andere medicatie niet goed samen gaan.
Daardoor blijf je alert en ga je eerder een link zoeken met de medicatie.
Ik vind het dus wel zinvol de bijsluiter te lezen zodat je weet wat er eventueel niet goed zou kunnen gaan.
.
LisaDeelnemerIk lees altijd de bijsluiter goed, en als hij er niet bij zit dan vraag ik er eentje 😛
Waarom?
Omdat het lezen van de bijsluiter je leven kan redden………Veel artsen weten niet wat er in een medicijn zit aan excipients (de “inactieve” vulstoffen, die soms giftig zijn en waarvoor men allergisch kan zijn, bijv kleurstoffen en conserveermiddelen), en ook kennen zij de bijwerkingen en contra-indicaties niet op hun duimpje.
De artsen weten niet alles (vraag maar eens wat er allemaal aan chemische stoffen in een griepprik zit, grote kans de dokter dat niet weet), en als patient hou ik daar rekening mee en kies ik dus voor meedenken en voor een (groot) stuk zelfverantwoordelijkheid als het om mijn medische behandeling gaat.
Groetjes,
Lisa 🙂AnoniemInactiefHallo Lisa
Je hebt helemaal gelijk en ik denk er precies zo over.
Heb het zeer recentelijk allemaal meegemaakt en ik neem NOOIT meer een medicijn in zonder de bijsluiter en de bijwerkingen te lezen.Het kan inderdaad levensgevaarlijk zijn zoals je zegt.
Groetjes:cheer:
CesarinaJob Pieter TentGastHet erge is dat zovelen toegewezen zijn op die medicijnen. Zoals Lisa zegt, men weet vaak niet wat er als vulmiddel in zit. Maar in het bijzonder ook de combinatie van de medicijnen.
Het lijkt wel of elke producent een ander vulmiddel gebruikt. Dat betekent ook door het voorkeursbeleid van het ziekenfonds telkens medicijnen van andere producenten komen, met als gevolg nieuwe combinaties.
Je wordt er tureluurs door!Probleem ontstaat ook bij het voorschrijven, zoals ook in het artikel:
[url=http://www.hartgenoten.nl/200909092158/nieuwsarchief/artsen-negeren-overkill-waarschuwingen-medicijnen]Artsen negeren overkill waarschuwingen medicijnen.[/url]
de meldingen van de rare combinaties zijn er wel.Ik ben allang blij dat ik geen medicijnen hoef te slikken. Afgezien van wat soorten neusspray. Voor de rest houd ik het zoveel mogelijk bij homeopathische middelen.
Die bijsluiters zijn een crime en een abacadabra verhaal om te lezen op zo’n rot velletje dat 5 keer gevouwen isLisaDeelnemerJa Job, klopt, ik moet er een leesbril bij opzetten om die kleine letters te lezen :laugh:
Maar tegenwoordig kun je de bijsluiters allemaal op internet vinden. Ook de veel uitvoeriger bijsluiters voor de behandelaars..Zie: http://www.cbg-meb.nl/cbg/nl
Onderaan kun je klikken op “Geneesmiddelen informatiebank voor mensen” en dan verschijnt een invulpagina. Daar kun je naam van het medicijn of de naam van de werkzame stof invullen.
Ja zeg, veel artsen negeren waarschuwingen over medicijncombinaties gewoon, en apothekers letten ook niet altijd op: ik had, een tijdje geleden al weer, laten vastleggen in de apothekers-computer dat ik een intolerantie voor lactose heb (dus …..graag alleen medicijnen zonder lactose svp) , en ze voerden het in, maar toen ik later een medicijn ivm met mijn migraine kreeg, zat er in……lactose. Er werd helemaal niet gekeken naar lactose intoleranties of een allergie. Geen gek idee toch, om ook zelf altijd goed op te letten?:cheer:
Groetjes,
Lisa 🙂Job Pieter TentGastJe moet er inderdaad wel goed op letten. Mijn vader krijgt tegenwoordig methylfenidaat, in de hoop dat zijn (even grof gezegd) hersenen wat beter zullen gaan werken.
We zitten in een testperiode, ook om te kijken welke dosis de beste resultaten biedt. Methylfenidaat breekt erg snel af en kan een sterk rebound-effect opleveren. Dus moet de dosis consequent gegeven worden.Op een gegeven moment bestellen wij een nieuwe voorraad bij de huisarts. Intussen alweer gewend aan het ****terlijke voorkeursbeleid van de verzekering dat er om de haverklap wat anders binnenkomt, kregen wij deze keer gewoon hetzelfde groen-witte doosje met de zelfde pilletjes er in.
Krijgt mijn vader op een gegeven moment enorme hoofdpijn. en blijft dagen slecht. Blijkt dat in dat doosje een maagtabletje te zitten. De naam op het doosje was zelfs bijna hetzelfde. Zo zie je inderdaad dat als je niet goed controleert er toch vervelende situaties kunnen ontstaan. Gelukkig in dit geval niet ernstig.
WandeltheoDeelnemerHallo Job,
“gelukkig in dit geval niet ernstig” schrijf je: Gefeliciteerd !Maar waar blijven we in hemelsnaam, als je iemand al moet feliciteren omdat ie de juiste medicijnen van zijn apotheek heeft ontvangen!
Kun je dan nergens meer op vertrouwen?Ja, ik heb ooit gelezen (in een financieel handboek nog wel)
“het enige dat je kunt vertrouwen zijn je eigen vingers”Waarvan akte.
-
AuteurBerichten